Aanbevolen restaurants in de nabije omgeving

Beffe, Rendeux en Marche-en-Famenne

Aanbevolen restaurants in de nabije omgeving

Beffe, Rendeux en Marche-en-Famenne

Aanbevolen restaurants in Rendeux en Marche-en-Famenne


Onze toppers:


Restaurant Au Comte d’Harscamp, Rendeux-Haut

Au Comte d’Harscamp, Rendeux, Ardennen

Goede restaurants zijn er niet alleen in Frankrijk. Ze zijn er ook in Wallonië. Onder de titel “Gastronomie” introduceren wij graag als eerste het restaurant Au Comte d’Harscamp in Rendeux-Haut. Wij vinden regelmatig goede beoordelingen in onze gastenboeken – we komen er zelf ook graag – en willen u dit restaurant daarom als tip niet onthouden. Het restaurant is gevestigd in een oud gebouw in kalksteen dat vroeger dienst deed als hof van justitie. Wij sluiten niet uit dat een deel van het restaurant zelfs het toenmalige cachot betreft. De indeling weerspiegelt een middeleeuws karakter: het houtwerk, de zichtbare balken en houtvuur in de winter. U krijgt er heerlijke streekgerechten (en andere) maar ook de wijnkelder mag er zijn; men nodigt u graag uit daar uw eigen keuze te maken.
In de zomer kunt u op het terras buiten zitten met zicht op het beekje de Rys dat zich wat verder in de Ourthe voegt. De eigenaar is tevens de kok en een die zijn vak verstaat. Tijdig reserveren is daarom gewenst. U bereikt hen op +32-475-530346. Het adres is Route de Marche 5, Rendeux-Haut. Voor openingstijden zie hun site.Ga naar pagina-top


Restaurant Le Chateau de Rendeux

Le Chateau de Rendeux, Rendeux, Ardennen

Het Chateau de Rendeux in Rendeux-Bas is gebouwd in de 17de eeuw. Tot de voormalige eigenaren behoren o.a. de families d’Harscamp en Orban de Xivry. Het Chateau is gelegen op een schitterend landgoed van 8 ha met wandelpaden en grasvelden en is gebouwd in bloksteen op de plaats waar vroeger een ridderhofstede stond. Het landgoed van Rendeux Saint-Lambert werd tijdens de 17de eeuw (1646) gebouwd door de Samres en maakte deel uit van het grondgebied van de Prinsen van Luik. Het gebouw onderging verschillende grondige veranderingen, onder meer in de 18de eeuw door Barthélemy de Monin. Dawance-Orban, schoonbroer van minister Frère-Orban, gaf de woning zijn edele uitstraling. In 1986 werd het kasteel van Rendeux door een grote brand gedeeltelijk vernield. Het werd verlaten en pas in 1997 door de huidige eigenaars gekocht. Na 6 jaar van werken werd de woning in ere hersteld maar nu als 4-sterrenhotel en idem restaurant. Op hun site zeggen ze zelf dat “onze Franse eerste kok, tweede meester wijnkelner in België, die een internationale roem geniet en die de grootste Franse presidenten heeft gediend, het genoegen heeft u te ontvangen in een restaurant met een heerlijk kader en in een warme, verzorgde stemming”. En inderdaad, in onze gastenboeken vinden we regelmatig goede recensies. In de zomer eet u buiten op de voorplaats. Een waar genoegen want soms waan je je even kasteelheer in vroeger tijden. Bijtijds reserveren is dan ook gewenst: +32-84-370000. Het adres is Route de Hotton in Rendeux-Bas. Voor openingstijden zie hun site.Ga naar pagina-top


Restaurant T'Rendeux (Bistro 32), Rendeux

TRendeux, Rendeux, Ardennen

Dit restaurant is geopend in 2021 door twee jonge ondernemers uit Mechelen (België). De naam van dit restaurant is een afgeleide van het huisnummer 32. Het is gevestigd in een smaakvol verbouwde oud-boerderij.
U bereikt dit restaurant op +32-84-411957. Het adres is Rue de La Roche 32 in Rendeux. Voor openingstijden zie hun site.


Ga naar pagina-top


Brasserie Grand Café B47, Beffe

TRendeux, Rendeux, Ardennen

Deze brasserie is in 2022 door een ervaren horeca-ondernemer geopend. De naam van deze brasserie is een afgeleide van het huisnummer 47. Het is gevestigd in een verbouwd woonhuis. Het terras aan de achterkant gunt u vele blikken in de verte. Het leuke ervan is ook dat het op wandelafstand ligt.
Openingstijden zijn maandag, donderdag en vrijdag van 10:00 tot 19:00 uur en op zaterdag en zondag van 09:00 tot 19:00 uur. U bereikt deze brasserie op +32-84-445370. Het adres is Rue de l'Eglise 47 in Beffe.Ga naar pagina-top


Restaurant Quartier Latin, Marche-en-Famenne

Quartier Latin, Marche-en-Famenne, Ardennen

Een stukje geschiedenis: vanaf 1627 verkennen de Jezuïeten het terrein in Marche. Ze doen dat vanuit een refugie, een huis dat hen onderdak biedt wanneer ze in de stad verblijven en van waaruit ze contacten kunnen leggen met al wie ter plaatse invloed heeft. De Karmelieten, die in Marche al twee eeuwen een klooster hebben, zien de komst van een nieuwe orde absoluut niet zitten en verzetten ze zich fel. Maar het mag niet baten want in 1648 krijgen de Jezuïeten de officiële toelating om zich in Marche te vestigen en bij hun klooster een college te openen. In dit college kunnen de leerlingen ook Latijn leren, noodzakelijk voor wie zich later met wetenschap, godsdienst of kunst bezig wil gaan houden. De aanwezigheid van deze Latijnse School is voor de inwoners van Marche de reden om deze wijk het Quartier Latin te gaan noemen, net als de Parijse wijk rond de Sorbonne-universiteit. Klooster en school verrijzen hier in 1651, de kerk pas veel later, tussen 1732 en 1740.

De kerk is typisch voor de Jezuïetenorde, die eind 16de eeuw achter landvoogd Alexander Farnese als ware stoottroepen van de contra-reformatie de Spaanse Nederlanden binnenkomen. Zij moeten het volk, dat niet ongevoelig is gebleven voor de ideeën van Luther en Calvijn, weer terugbrengen naar de Ware Kerk. Om de mensen te lokken werd de voorgevel van een Jezuïetenkerk vaak uitbundig versierd. Die opsmuk moest de voorbijganger nieuwsgierig maken naar wat er zich achter die gevel afspeelde en zo stapte hij naar binnen. Hier is de geveldecoratie echter bescheiden gebleven. In 1764 verbiedt de Franse koning Lodewijk XV de orde in zijn land en in 1773 heft paus Clemens XIV de orde zelfs geheel op. De Jezuïeten verlaten dan ook in Marche hun klooster en de poorten van hun college gaan dicht. In 1871 worden de oude gebouwen van de Jezuïeten door het stadsbestuur van Marche overgenomen.

De kerk, die in 1806 na een rampzalige grote stadsbrand nog even als parochiekerk heeft gefungeerd, wordt rond 1872 verbouwd tot stedelijke festiviteitenzaal, later bekend als het Casino. Ook de gemeenteraad houdt daar haar zittingen en naast de gendarmerie krijgt ook de brandweer een plaatsje in het kloostercomplex. De gevel van het oude college wordt in 1875 herbouwd om een gemeenteschool onderdak te geven. Wat later worden op het voorplein twee overdekte openbare wasplaatsen opgetrokken. Daarvan resten vandaag langs de straatzijde twee ontmantelde wasbekkens, die in een ijzeren frame zijn geplaatst om zo het zicht op het plein open te houden. Tussen beide in is een modern bassin met fonteinen.

Nadat het voormalige college zo nog lang allerhande doeleinden heeft gediend, waarbij vooraan langs de straatzijde ruimten werden ingericht als paardenstal en gevangenis, koopt een projectontwikkelaar in 1989 het hele complex om op de plaats van het vroegere college een nieuw hotel-restaurant te bouwen. De voormalige kerk blijft overeind maar enkele latere aanbouwen worden gesloopt om de originele zijgevel beter tot zijn recht te laten komen. Hierin bevinden zich nu het restaurant en op twee verdiepingen daarboven luxe hotelkamers. Met wat goede wil kan een stuk historisch erfgoed dus heel goed een eigentijdse bestemming krijgen. Het is nu overigens ook duidelijk waarom het restaurant (en hotel) “Quartier Latin” heet.

Als u er wilt lunchen of dineren is tijdig reserveren gewenst. U bereikt het restaurant op +32-84-321713. Het adres is Rue des Brasseurs 2 in Marche. Voor openingstijden zie hun site.
Tip: parkeer de auto op het centrale parkeerterrein van Place de l'Etang.


Ga naar pagina-top